Proefdoos - Les Jamelles wijnen
Frankrijk | Languedoc
Les Jamelles is een grote naam voor cépage-wijnen uit het zuiden van Frankrijk. Ze staan bekend om hun uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding, hun brede aantrekkingskracht en het feit dat ze bij alle gelegenheden kunnen worden genoten.
Les Jamelles Sauvignon Blanc heeft een duidelijk strak mondgevoel en is prachtig aromatisch met passievrucht, wilde aardbei, citrus als roze grapefruit. Het typische aroma van tomatenblad speelt met je neus. In de mond is het zeer fris en mineralig, met een goede zuurgraad. Serveer deze wijn goed gekoeld (8°C) als aperitief en bij gerechten met citrus, paprika, tomaat als garnituur. Gaat ook goed bij zomerse gerechten als ceviche van zeebaars of bijvoorbeeld met een salade van Hollandse garnalen, grapefruit en avocado.
Les Jamelles Viognier heeft een intense geur met bedwelmende aroma's van abrikoos, Williams-peer samen met Acaciabloesem op de achtergrond. Les Jamelles Viognier is rond in de mond, met opmerkelijke frisheid en prima balans tussen rijkdom en zuurgraad. Afgesloten met zelfs wat nougat in de afdronk. Serveer deze wijn bij zeevruchten, gevogelte, varkensvlees (schnitzel met een drupje citroen) en bij Aziatische gerechten.
Les Jamelles Cabernet Sauvignon beschikt over alle karaktereigenschappen van deze gevierde druivensoort. Aroma's van zwarte bes en aardbei, mooi gecombineerd met een verfrissende, lichte toon van groene peperkorrels en afgerond met kruidige aroma's als kaneel en munt. Ook met dat typisch cedergeurtje wat wijnen van deze druif altijd zo speciaal maakt. Zijdeachtige structuur. Serveer deze Cabernet Sauvignon op 16 - 18°C bij traditionele gerechten zoals Shepherd's pie, stoofvlees van rundvlees, wintergroenten en bij Cassoulet, een typisch gerecht uit de Languedoc.
Les Jamelles Mourvedre is Mediterrane Mourvèdre met een krachtig en kruidig karakter. Prachtig, intens rood van kleur met karmozijnrode nuances, Les Jamelles Mourvèdre begint met krachtige smaken van aardbei, krenten en chocolade in de mond. Het heeft kruidige aroma's die doen denken aan wilde Mediterrane kruiden, honing, lavendel, tijm en laurierblad samen met een vleugje geroosterd vlees. In de mond is deze wijn verrassend vol met goed uitgebalanceerde tannines. Het einde is bijna zoet met een fluweelzachte structuur. Serveer 'm bij Zuid-Europese en zelfs Afrikaanse gerechten. Tajine van lam, Griekse moussaka of parmigiana melanzane of zelfs het Zuid Afrikaanse bobotie gaan uitstekend samen.
Les Jamelles Pinot Noir is een Zuid-Franse Pinot Noir met een knipoog naar de Bourgogne. Begenadigd met een prachtige robijnrode kleur, geeft Les Jamelles Pinot Noir een neus die doet denken aan rode bessen, een bos rozen en een delicate hint van eikenhout en vanille. Het heeft een prachtige complexiteit in de mond. Vol, lang en rijk, zijn smaken van gemalen rood fruit (framboos, kers) en jammy pruimen worden ondersteund door goed geïntegreerde, ronde tannines. Aroma's van rode bessen en een minerale toets die een aangename frisheid en goed afgeronde tannines geven. Serveer 'm eventueel wat koeler bij een goede huisgemaakte grove paté, jambon persillé en/of wat rood schimmel kazen. Een klassieke combinatie is deze wijn met Coq au vin.
Les Jamelles Syrah heeft in de geur wild bosfruit en de beroemde viooltjes aroma's die prachtig samen gaan met aroma's van kruiden, vanille en kaneel. Rijk en vol in de mond, met een vleugje mineraliteit en een lange, zijdeachtige afdronk. Mooie aanhoudende hint van zoethout. Serveer deze wijn bij pittige gerechten, Spaanse tapas, Marokkaanse lamstajine met pruimen of bij juicy en pittige spareribs.