Cuvee Titus Clairette de Die
Frankrijk | Rhône
Cuvee Titus Clairette de Die is een zeer frisse, licht zoete, aromatische mousserende wijn. Prachtige gouden kleur en een perfect alternatief voor halfdroge (demi-sec) Champagne.
Geniet hiervan als aperitief of combineer deze met een zoet (fruit)dessert.
De Clairette de Die is een wijn die al in de oudheid werd gemaakt en al in 1910 stond deze wijn al op de lijst van toekomstige AOC-wijnen. De uiteindelijke AOC-classificatie (Appellation d'Origine Contrôlée) werd in 1942 toegekend. Een nieuw besluit uit 1971 benoemde de exacte productiewijze waarmee Clairette de Die wordt gemaakt, zodat de benaming 'méthode rurale', ofwel 'landelijke methode' niet voor alle wijnen te gebruiken was. Het wijngebied van de AOC Clairette de Die beslaat zo'n 1300 ha en ligt verspreid over 32 kleine dorpjes.
Nadat de druiven zijn geperst wordt de most gefilterd en gekoeld. Na 4 maanden wordt de half gefermenteerde most gebotteld zodat de gisting verder op fles plaatsvindt. De wijn is hierdoor van nature mousserend met een aromatische smaak van muskaat druiven. Na 6 maanden wordt het depot verwijderd. Doordat de gisting niet volledig heeft plaatsgevonden is de wijn heerlijk zoet van smaak met weinig alcohol. De wijn wordt gemaakt van tenminste 75% Muscat Blanc à Petit Grains en voor maximaal 25% van de Clairette Blanche druiven.